9 bra tips inför sommarbetet

Varva ned hästen
Hästen måste förberedas för betet – både inför foderbytet och inför vilan. Låt den beta gräs varje dag några veckor innan betessläppet, och öka tiden för varje gång. Första gångerna kan det räcka med en kvart. Fodra med hö på betet i några dagar när hästarna väl har släppts. En häst som arbetat och tävlat hela vintern och har bra kondition kan behöva varva ner innan betet. Rid lugnare och lugnare pass och avsluta med att bara skritta några dagar.
Ta av skorna
Om det är hästar som inte känner varandra som ska släppas ihop kan det vara bra att ta av skorna bak. Då kan man undvika skador om det blir slagsmål. Om hovarna håller för det är det bara bra för hästen att gå utan skor under sommaren.
Kontrollera näringsinnehållet på betet
Näringsinnehållet på beten kan variera ganska kraftigt beroende på jordart, växtarter, hur hårt det blivit betat tidigare år, om det är en torr eller blöt sommar m.m. Det är inte självklart att man bara kan släppa ut en häst i gröngräset och tro att den får i sig allt den behöver. Betesgången behöver planeras som all annan utfodring. Det handlar om att få veta så mycket som möjligt om betet och sätta det i förhållande till vilken häst man har.
Anpassa betestiden
En vall som används som bete kan vara alldeles för kraftig för en liten ponny, men helt otillräckligt för ett gammalt fullblod som har svårt att sätta hull och kanske har dåliga tänder. Betet är också mycket mer näringsrikt i början av sommaren än på slutet. De allra flesta har kanske inte möjlighet att välja bete. Då måste man som ägare eller skötare anpassa sig till situationen. En ponny kan behöva stå inne på nätterna för att inte äta för mycket och andra hästar kan behöva stödfordras. Betesperioden behöver anpassas till varje individ.
Skaffa flugluva eller låt pannluggen växa
Hur skönt det än är med sommar så för den med sig en del plågoandar som stör friden. Flugor och bromsar är en ständig pina. En flughuva kan vara på sin plats, liksom inte allt för trimmad pannlugg, man och svans.
Skydda hästen mot mygg och knott
Tänk på att sanka betesmarker och beten som ligger vid sjöar ofta är väldigt knott- och mygghärjade. Myggor och knott lägger sina ägg i vatten och sankmarker och äggen kläcks efter ett regn. Det finns olika medel på marknaden för att skydda hästar mot både myggor och knott.
Leta fästingar
Fästingar sätter sig framför allt där hästarnas hud är tunn – i ansiktet, mellan frambenen, i skapet och kring låren. Det är sällan hästar drabbas av någon av de fästingburna sjukdomarna, men det kan ändå vara bra att ta bort dem om man får syn på dem eftersom de kliar.
Ta in hästen vid behov
Om du fortfarande rider hästen under sommaren, kan det vara en god idé att ha hästen inne under natten för att den ska få vila ifred från mygg. En annan variant är att ha den inne några timmar på dagen så den slipper middagshettan och bromsarna. Det är också ett bra tillfälle att stödfodra hästar som behöver det. Den som lånar ett sommarbete bör försäkra sig om att det finns ett stall i närheten att ta hästen till vid eventuella akuta skador och om den skulle behöva behandling.
Daglig tillsyn och visitation
Daglig tillsyn innebär inte bara att man på avstånd räknar in alla hästar. Samtliga hästar måste visiteras varje dag och man måste hålla koll på att de inte magrar eller blir för tjocka. Små sår kan lätt bli infekterade av flugor och smuts och måste göras rena. Staketen kan gå sönder och vattnet kan ta slut. Om du lämnar bort din häst på bete ska du försäkra dig om att den dagliga tillsynen verkligen är seriös.