För varmt för att rida?

Publicerad 2015-07-03 17:12:11 i Allmänt,

Nu när sommaren äntligen kommit funderade jag på hur mycket min häst orkar när jag själv blir helt sänkt i värmen. Juste detta svarar veterinären Maria Wikström, med specialkompetens inom hästens sjukdomar, på när frågan lyfts på Hippson.se
 
Märkbart är att det vid kyla finns en gräns, en något difus sådan förvisso men dock en gräns. Medan hästen vid värme kan gå som vanligt förutsatt att dom är konditionsmässigt förberedda. Detta är Maria Wikstöms svar citerat från Hippson.se
 
"När det gäller kyla finns det en gräns för hur kallt det får vara för att genomföra exempelvis travtävlingar och den gränsen ligger runt cirka -23 grader, det är ingen exakt gräns.
När det gäller värme finns det ingen sådan gräns. Hästar har bra förmåga att klara värme genom svettning.
  
Vätskeförlusten under en distansritt under extrema klimatförhållanden kan uppgå till 25-50 liter per timme. Hästen förlorar elektrolyter genom svetten. Om hästen inte får i sig nog med vätska och elektrolyter kan den börja lida av muskelsvaghet; minskad spänst i steget, ovilja att hålla tempo på slätt underlag, början till osäkerhet i rörelsemönstret, depression, tarmen avstannar, hjärtarytmier med mera. Detta gäller under rätt extrema förhållanden, stora prestationskrav och hög värme.
 
I vårt klimat och under ”normal” ridning behöver du inte oroa dig även om det är varmt, förutsatt att hästen är konditionsmässigt förberedd på det du begär."

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela