Orsaker och symptom på fång

Publicerad 2015-07-07 22:45:26 i Allmänt,

Det sägs ofta att det är vid bete hästarna och ponnyerna får fång, men sanningen är att fång är en vanlig sjukdom som förekommer året om. 
 
Trots forskning är det fortfarande oklart vad det är som är orsaken till fång, dock finns det tre situationer då hästar och ponnyer vanligen får fång. Den första och mest välkända situationen som medför fång är foderförätning. Hästen får av olika anledningar i sig stora mängder kraftfoder, alternativt släpps på ett kraftigt grönbete som i sin tur leder till en störning i tarmfloran. 
 
Situation nummer två uppstår efter förlossning då en del efterbörd inte släpper normalt. Vad som händer i dessa lägen är att efterbörden ligger kvar och det i sin tur tillåter den att släppa ut bakterier och toxiner, kan också för enkelhetens skull kallas för gifter, som påverkar hovarnas cirkulation. 
 
Den tredje och sista situationen som fång kan uppstå i är när hästen utsätts för hög belastning. Detta kan exempelvis uppstå hos en häst med kraftig hälta och då i det ben som tillfrisknar först. 
En frisk häst skiftar vikten och vilar benen för att blodcirkulationen i hovarna ska fungera. Om hästen på grund av smärfta inte skiftar vikten kan fång uppstå. 
 
Vid fång är det bäst att rådfråga veterinär för rätt diagnos och behandling. Men det är bra att känna igen symptomen så du vet när du ska tillkalla en veterinär. Vid akutfång är dessa symptom vanliga:
 
  •     Rörelsestörning. Hästen är stel, rör sig ovilligt och belastar ogärna framhovarna.
  •     Förstärkt digitalpuls.
  •     Ökad värme i hoven.
  •     Visitertångöm.
  •     Svårt att vända på snäv volt.
  •     Dubbelslående steg. Sätter ner trakten först.
(Faktan i texten är tagen från www.evidensia.se och www.agria.se)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela