Rätt kunskap kan förhindra hästrelaterade olyckor

Publicerad 2015-07-15 21:24:30 i

"Är man med i leken får man leken tåla" är ett välkänt ordspråk, och lite så är det ju när man väljer att vistas i närheten av hästar. Man får vara med på att hästar är flyktingdjur och att risken för olyckor inte går att förhindra till hundra procent. 

Av dom 13,000 olyckor som sker i samband med hästar varje år, skulle dock två tredjedelar kunna förhindras. Inte med hjälp av bättre utrustning, utan med mer kunskap kring hur hästar tänker och reagerar. 

6 av 10 som är med i en hästrelaterade olyckor är i åldrarna 12-14 år. I den åldern utvecklas hjärnan fortfarande vilket ökar risken för kvarstående men efter en skada. 

Personligen upplevde jag det väldigt tydligt, när jag bytte från ridskola till privathäst, att okunskap kring hästar blir farligt. Jag kan tycka att det borde vara krav på att man, innan köpet av en egen häst, först går på ridskola för att lära sig säkerhetstänket man behöver kring hästar. 

1 av 3 olyckor, då hästen av olika anledningar agerat på sin flyktinginstinkt, går alltså inte att förhindra. Det betyder å andra sidan att 2 av 3 olyckor kan förhindras, och i samband med det skulle även olyckor med bestående hjärnskador som följd minska. 

Fotograf: Alexandra Gomez
Källor:
http://www.svd.se/allt-fler-huvudskador-vid-ridolyckor
http://www3.ridsport.se/templates/Pages/NewsPage.aspx?id=27748&epslanguage=sv

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela