Orolig för kolik under sommarbetet?

Publicerad 2015-06-30 21:50:31 i Allmänt,

Sommaren är här! ...Och med den kommer, för många, oron att deras hästar ska få kolik. 
 
Hästens matsmältningskanal är skapad för att utnyttja grovfoder, stommen i foderstaten måste därför baseras på gräs, hö, kraftfoder och halm. Eftersom hästens ungefärliga 30 meter långa tarmar är lättrörliga och känsliga kan dom påverkas av varierande orsaker såsom att dom får mat vid ojämna tider, går för länge utan mat, att man hastigt ändrar fodret eller att hästen dricker för lite vatten. 
 
Så genom att undika ovanstående kan man alltså undvika att sin häst får kolik. Att hästen får i sig för lite vätska är dock mer vanligt på vintern och är lätthjälpt med salt i fodret då få hästar får i sig tillräckligt med salt från saltstenen. 
 
Vanliga täcken på kolik är att hästen tappar intresse för mat, skrapar med framhovarna, kolla oroligt mot magen, lägga sig ner utan att ruska sig som normalt när den rest sig och beroende på hur kraftig kolken är kan hästen slänga sig från sida till sida. 
 
Skulle din egen, eller någon annan häst i din närhet, ge intryck av ett misstänkt kolikanfall är dessa dom första åtgärderna att följa (listan är tagen från Agria):
 
  1. Gör dig en klar bild av symptomen. Iaktta hästen en stund, så att du kan ge en klar och konkret redogörelse för hästens beteende. Hur yttrar sig anfallet? Matvägrar hästen? Står den bara och skrapar – eller lägger den sig ned så fort den släpps? Reser den sig igen. Och i så fall hur snart? Tittar den mot buken? Kastar den sig hejdlöst i boxen? Har den slagit sönder sig själv eller boxinredningen?
  2. Ta puls och temperatur på hästen. Vid kontakt med veterinär kommer denne ofta att fråga direkt om puls och temperatur. Du bör kunna ge svar direkt.
  3. Lyssna efter tarmljud. Lägg örat mot bukväggen vid hästens flank och lyssna efter ”kurrande” eller andra ljud som tyder på aktivitet i tarmsystemet. Sådana ljud tyder på bibehållen matsmältningsfunktion, vilket är positivt.
  4. Kontrollera slemhinnorna. Har slemhinnan i ögon och mun normal färg? Jämför med en frisk häst.
  5. Kontrollera avföringen. Du bör konstatera om hästen över huvud taget haft någon avföring och om den i mängd, färg, konsistens och lukt skiljer sig från det normala.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela